Arkiv
 

Start

Presentation

Nyheter

Anläggningen

Hästar

Kontakt

Arkiv

Länkar

Till salu
 

Arkiv 2012 finns här

Arkiv 2010-2011 finns här

 

Arkiv 2008-2009 finns här under:


2009-12-29 Trasigt knä

Nu har Nina fått komma hem i väntan på operationen som ska ske efter nyår. Då ska en metallplatta hålla ihop de sex benbitar som just nu sitter löst i knät. I väntan på operation så hålls benet ihop med en stålställning och spikar in till benet.

I hopp om att möjligen starta Kurtan en sista gång i vinter så hålls han igång efter bästa förmåga. Som tur är så hjälper snön och kylan till att att göra det möjligt (även om det varit lättare på sommaren).


2009-12-22 Uppdatering

Nina har blivit flyttad till Karolinska sjukhuset och ska förhoppningsvis bli opererad inom snar framtid. Tyvärr visade en skiktröntgen att även själva knäleden har drabbats av broskskador vilket kan leda till en framtida rörelsenedsättning i knät. Uppenbarligen åkte knät ur led i samband kraschen in i railen också. Det är bara att hoppas på att det inte blir så utdragen konvalecens som i det här fallet.

Hemmavid har Kurtan cantrat och travat i snön. För hålla koll på hur jobbigt han tyckte det var så fick pulsmätaren haka på och uppenbarligen är det inte så jobbigt som man kan tro att springa i snön. Däremot verkar det som om det är säsong för otäcka snötroll så Kurtan hade fullt upp med att undvika dem. 

.


2009-12-19 Olycka

Idag råkade Nina ut för en olycka. Vi hade åkt in till Täby för att träna Kurtan och Zucchini följde med som träningssällskap. Planen var att cantra på cushiontrack banan. Kurtan var mycket pigg och drog iväg i ett friskt tempo, han kan bli väldigt stark när han sätter den sidan till, när de passerade utgången bröt han plötsligt ut och Nina flög med stor kraft in i railen. Oturligt nog prickade Ninas högerben precis hörnet i öppningen på railen vilket resulterade i ambulansfärd till Danderyds sjukhus. Där konstaterade man ganska snabbt hon hade ett komplicerat benbrott på både tibia och fibula precis vid knäet. Nu väntar operation och sen några månaders konvalescens

.


2009-12-13 Det vill sig inte riktigt

Vi strök Kurtan från dagens start på grund av feber. Han hade i slutet av veckan lite känningar av kolik och nu på morgonen verkade han fortfarande lite dämpad samtidigt som han hade lite feber.

Detta är första gången sen 2004 vi har en sjuk häst i stallet och typiskt nog blir Kurtan sjuk precis inför en start.


2009-12-08 Nya tag

Nu i helgen tar vi nya tag, Kurtan kom (som tur är) med i den sista någorlunda lämpliga löpningen för året. Löpningen är på 1350 meter och denna gång ska Ninni Westerlund rida. Det blir riktigt tufft motstånd så vi får hoppas att Kurtan inte tappar så mycket i starten som de två tidigare starterna. Han är trots allt lite mer erfaren nu. 

Efter den här starten får Kurtan förhoppningsvis ett formtal så att vi får lite större möjligheter att hitta lämpliga lopp åt honom. 


2009-12-06 Antidag på Täby

Dagens start utvecklade sig till en besvikelse, detta trots vi hade ganska lågt ställda förväntningar.
 
Zucchini kom snabbt ur startboxarna men fick en tackling i sidan vilket gjorde att hon hamnade längst bak i fältet. Efter ca 200 meter såg vi tydligt hur hon ryggade för sandsprutet och det var då som hon slutade springa. Resten av löpet lunkade hon i princip bara runt banan utan visa någon som helst vilja att komma i kapp. Tina Långström som red sa efter målgång att Zucchini inte hade tagit ut sig alls och att hon nog skulle sluta blåsa på några minuter, vilket visade sig vara helt riktigt. Vi känner oss tveksamma till att fortsätta tävla med Zucchini då hon inte ens vill springa. Förmodligen är det bättre att låta henne bli ridhäst då hon verkar ha en viss hopptalang.

Förövrigt känns det ganska eländigt att åka och tävla så här års, allt är lerigt, skitigt, blött och kallt. Att en häst i Zucchinis löp bröt ner och fick avlivas sänkte stämningen ännu mer.
Nu återstår det att se om Kurtan får starta något mer i år, han är anmäld till en löpning den 13 december men det är många som vill vara med.


2009-12-02 Snart dags igen

Efter nära nog konstant gråväder och regn så blev det plötsligt rejält kallt. Ganska skönt att slippa skit och lera ett tag.

Nu till helgen ska Zucchini starta i en löpning över 2000 meter, även denna gång ska Tina Långström rida.

Zucchini skulle ha startat för två veckor sen men fick strykas på grund av en sårskada. Sedan dess har vi hållit igång henne efter bästa förmåga.
Vi har ridit på banvallen i skogen och dessutom har Zucchini fått testa cushiontracken på Täby.

Hon känns pigg inför starten men vi ser (återigen) starten mest som en test. Hon har dock gjort ett par bra snabbjobb och visat en del fighting spirit så hon ska förhoppningsvis förbättrat sig jämfört med förra starten. Den här starten blir den sista för Zucchini i år, åtminstone vi själva behöver lite vila. Åtta timmars arbetsdag och att sen ägna resten av den vakna tiden åt att försöka träna och sköta hästarna i mörker och lera tar på krafterna.


2009-11-22 Kurtans start

Så har Kurtan startat igen. 1200 m var det som gällde och då är det inte mycket utrymme för taktik. Han var återigen rätt sen i starten och låg faktiskt sist  ända fram till utgången av upploppskurvan. Sen kom han starkt de sista 400 metrarna och slutade på åttonde plats.

Ambroise Reilly som red, var mycket optimistisk om Kurtans förutsättningar som medeldistansare och vi tycker själva att det verkar rimligt med tanke på hans spurt. Det är alltid trevligt att höra jockeyn säga "lovely horse" det första han säger när han kommer in från loppet.

Tyvärr finns det inga lämpliga 1600 meterslöpningar att anmäla till innan jul så nästa försök blir troligen 1350 meter, vi vill trots allt att Kurtan ska få ett formtal innan året tar slut. Förhoppningsvis så ska vi lyckas "återanvända" någon av de jockeys som hittills ridit Kurtan också.


Här går det att se (en del av) Kurtans insats den här dagen.


2009-11-21 Skogsträning

Då vår egen bana blivit lite för blöt för att träna på så har vi nu flyttat vår träning till en riktigt bra och väldränerad bana i skogen, ca 25 minuters bilfärd hemifrån. Det är en 1800 meter lång rakbana i svag uppförsbacke med sand som underlag och den ligger mitt ute i skogen.

Från början har det varit en banvall men nu fungerar den alldeles utmärkt för att cantra på. Vore det inte för en och en annan sten är inblandad i sanden så skulle det vara fantastiskt att rida snabbjobb där. Nu använder vi den för att underhålla Zucchinis kondition istället.

I morgon startar Kurtan, det blir spännande!


2009-11-18 Mera starter på gång

Det är tätt mellan starterna nu, även om Zucchini lämnade walk over senast. Nu på söndag ska Kurtan ut på distansen 1200 meter.

Förhoppningsvis så har han fått lite mer erfarenhet till den här starten så att det inte blir en tappstart igen. Den här gången kommer vi att prova med franska blinkers med förhoppning om att han inte ska kasta med huvudet så mycket för att se sina konkurrenter. Rider denna gång gör Ambroise Reilly.

Zucchini´s sårskada har blivit bättre nu och svullnaden har gått ner. Nu ska vi bara försöka hålla igång med träningen, trots allt regn, så att hon åtminstone kan starta en gång till i år.


2009-11-15 Ingen start idag

Det blev ingen start för Zucchini idag, igår slog hon upp ett litet sår som resulterade i att hennes ben i höjd med hasen svällde upp rejält. Nu på morgonen var läget oförändrat så det var inte läge att starta kände vi.


2009-11-14 Startdags för Zucchini igen

I morgon (söndag) ska Zucchini ut i en löpning igen, den här gången är det 2000 meter som gäller, rider gör återigen Tina Långström.

Motståndet ser ganska tufft ut för Zucchini och vi ser den här starten mest som en test på lite längre distans, vi vet ännu inte riktigt vad som kan tänkas passa henne. I det senaste snabbjobbet på Täbys nysandade bana var hon faktiskt ganska taggad och kämpade på bättre än någonsin så det är i alla fall positivt.

Väderprognosen antyder i alla fall att det kommer att bli en lerig tillställning men vi tror inte att det är något som Zucchini hämmas av.


2009-11-12 Kurtans premiär

Kurtan har nu äntligen startat i en löpning för första gången. Resultatet blev en sjundeplacering i ett 13 hästars startfält.

Han skötte sig på det hela taget bra, visserligen försökte han sparka sönder startboxen innan start vilket resulterade i en hel del sår på bakbenen, men annars var han ganska samarbetsvillig. 

Löpet började lite illa, han tappade rejält i starten, förmodligen blev han, på samma vis som Zucchini förra veckan, lite chockad av alla hästar som vällde ut ur startboxarna. Maria Sandh, som red, tog därefter ut honom i ytterspår för att hålla honom borta från trubbel och lät honom sen springa på. Han jobbade sig upp i fältet och låg någonstans kring sjätte plats som bäst men stumnade lite på slutet och slutade sjua.
På det hela taget så är vi nöjda med hans insats, han behöver lite mer rutin bara. Till nästa gång så ska vi prova med sidoludd istället för blinkers, han var under hela löpet väldigt upptagen med att försöka se sina konkurrenter och med blinkers resulterar det i väldigt yviga huvudrörelser vilket inte är helt lyckat.


2009-11-06 Startvånda

Kurtan är nu preliminärt klart för start i en svensknovislöpning över 1600 meter på Täby den 12 november. Maria Sandh ska rida.

Denna start blir olidligt spännande av flera olika anledningar.
Dels vet vi inte mycket om Kurtans kapacitet, han tar bara i lagom mycket för att vara först sen tycker han det räcker. Kvalet sa inte mycket det heller, han var överlägset först redan från start och sprang nog mest och undrade vart alla andra hästar tagit vägen.
Dels är han väldigt humörig när det gäller sitt uppförande, förhoppningsvis sköter han sig och går snällt in i startboxarna i alla fall, går han väl in så är det inga problem. Den som lever får se...

Zucchini ska med största säkerhet ut i ett nytt löp den 15 november hon också, den här gången är det 2000 meter som gäller och det ska bli intressant se vad hon tycker om det. Återigen är det Tina Långström som ska rida.


2009-11-04 Anmälningsvånda

Denna vecka är det stora bryderiet vilka löp framför allt Kurtan ska startanmälas till, helt klart så blir i alla fall distansen 1600 meter, även om vi kanske helst skulle låta honom starta på 1200 meter första gången. Men vi får ta vad som erbjuds, speciellt med tanke på att många löpningar är överfulla så alla inte kommer med. Det är naturligtvis fler än vi som jagar formtal till sina hästar...

Zucchini ska i alla fall ut i en löpning på 2000 meter om allt går enligt planerna, sen får vi se hur det går. 

Kurtan skulle få nya skor häromdagen men skon gick av! Hästskor ska enligt populär tro ge tur men man kan undra om en avbruten hästsko är ett bra eller dåligt tecken?


2009-10-29 Tappben!

Ibland blir det inte så bra... Zucchinis första start utmynnade i en sista plats - ungefär vad vi tippade (med startspår 12 och med en alldeles för kort distans). Hon tappade mycket i starten då hon sprang korrekt ut ur startboxarna men därefter "tappar"  och trasslar in benen och när hon hittar dem igen klarar hon inte att springa ifatt de andra. Positivt är att hon inte blev trött - hon har helt enkelt inte speeden! Nästa löp blir ett längre så får vi se hur hon tar det.


2009-10-23 Dags för start

Nu är det dags för Zucchini att starta på allvar. Torsdagen den 29/10 går hon ut i en löpning över 1200 meter. Vi ser denna start främst som ett tillfälle för Zucchini att samla på sig lite erfarenhet, vi tror och hoppas nämligen att hon passar lite bättre på längre distanser. Det faktum att hon startar från spår 12 gör väl inte direkt utgångsläget bättre heller. 


2009-10-19 Kurtan kvalad

Kurtan kvalade i helgen och i det stora hela skötte han sig bra. Lite obstinat var han vid startboxarna, men efter att Ninni Westerlund, som red, talat om vem som bestämde så knallade han in i dem till slut. 
Han hade fyra hästar som sällskap varav två araber. Kurtan var snabbt ut ur startboxarna och drog iväg långt före de andra. Efter ett tag började han nog undra var de andra blev av för då sänkte han farten, precis som han brukar göra när det blir för ensamt i ledningen.
Hur som helst så gick han i mål en god bit före resten av startfältet och speakern rapporterade att han var godkänd.

Märkligt nog står en helt annan tid och att han ej är godkänd att läsa på Täby galopps hemsida men vi antar att det är resultaten i svensk galopps databas som är de korrekta.


2009-10-16 Startanmält

Vi har lyckats ta oss igenom den Kafka-inspirerade processen att startanmäla Kurtan till ett kvallopp i helgen. Märkligt nog blandas modern webb-teknik med föråldrat fax skickande för att få en häst startanmäld vilket bäddar för att allt blir fel, om hästen överhuvudtaget blir anmäld...
Kurtan firade med att trampa av sig båda framskorna, precis dagen efter att hovslagaren varit här och fixat tillbaka skorna där bak. Skorna ligger någonstans ute i hagen så det är väl bara att slå på nya.


2009-10-11 Tappskor

Ännu en vecka har förflutit och vi hade planerat att åka in o jobba Zucchini och Kurtan den här helgen. Men det blev många tappskor på fredagen och en alltför trasig hov för att vi själva skulle lyckas få på en sko på den. Kurtan ska äntligen kvala nästa helg så vi vill för allt i världen inte att han ska drabbas av ett sömstick eller liknande.
 
Zucchi fick istället träna på banan hemma och hon gjorde det bra - bytte galopp när hon skulle och låg på rejält vilket är ett ny egenskap hos henne. Det känns faktiskt som om hon är redo för att starta nu.

Banan är ganska fin att rida på just nu, marken är lagom fuktig så banan har precis rätt mjukhet. Till nästa år behövs det dock en rejäl påfyllning med sand, något som naturligtvis kostar en del.
 


2009-10-05 Startboxövningar.

Äntligen känns Kurtan helt klar för start! Träningsmässigt har han varit klar länge men han har tyvärr varit lite skeptiskt mot startboxarna. Den här helgen åkte vi in till Angarns träningscamp för att göra den sista startboxträningen innan kvalet. Kurtan, med Ninni Westerlund i sadeln, hoppade ur startboxarna tillsammans med Zucchini som Lotta red. Båda hästarna skötte sig alldeles utmärkt så nu är vi nöjda.

Vi konstaterade också att blinkers även fortsättningsvis kan vara bra att ha på Kurtan, dagen till ära hade han fått vara utan vilket han firade genom att se sig omkring lite väl mycket medan han sprang.

Tyvärr inga bilder från startboxmomentet då fotografen var upptagen med att "ratta" startboxen.


Kurtan är nu anmäld till en kvallöpning den 18 oktober.


2009-09-28 Bekväma.

Ytterligare en vecka har förflutit och naturligtvis har hästarna tränats en del. Vi har försökt få Zucchini byta galopp på kommando men hon verkar inte förstå de hjälper hon får. Rider vi dressyr med henne byter hon galopp när det passar henne men när hon går på bana händer det mer sällan.

I helgen var planen att åka in till Täby igen men eftersom vi kände oss lite slitna valde vi att stanna hemma. Istället valde "vår" arbetsryttare Ann-Charlotte att åka hela vägen från Stockholm och hem till oss och rida. Himla bekvämt och bra.

De närmsta helgerna blir det besök på Täby igen, vi hoppas vi kan kvala Kurtan den 18 oktober så det gäller att han sköter sig i startboxarna nu.


2009-09-20 Kurtan i startbox.

Efter lite tappskobonanza i början av veckan så har träningen varit ganska intensiv, i alla fall för Zucchini.

Ett besök till Täby har hunnits med också. Zucchini och Lotta fick cantra en runda med pulsmätare. Zucchini har fortfarande lite svårt med att byta ben i galoppen, hemma har hon gjort det frivilligt men på Täby vill hon inte. Efter kontroll av muskler och lite massage är vår teori att hon kan ha det lite svårt med koordinationen. Men det finns övningar för det också.

Kurtan var helgens glädjeämne då han för första gången stod instängd i de riktiga startboxarna nere på banan. Allt gick dessutom ganska smärtfritt också, han stod helt lugnt och väntade på att grindarna framför honom skulle öppnas och travade då ut utan panik. Lyckan var total och nu ska han bara lära sig hoppa ut ur boxarna innan han sen kan kvala.

Det tråkiga nu är väl bara att dagarna börjar bli korta och det är knappt vi hinner träna hästarna på kvällarna. Istället blir det emellanåt så att vi tar ett tidigt träningspass på morgonen innan vi åker till jobbet, lite stressigt men det fungerar.


2009-09-13 Hemmaträning.

Den senaste tiden har vi hållit oss hemma och tränat. Zucchini har fått ta ett steg tillbaka och har fått mycket träning precis under mjölksyratröskeln. Förhoppningen är att hon ska bli en aning starkare och uthålligare vilket inte ska ta så lång tid, ett fullblod kan förbättra sin kondis med 10% på två veckor med rätt träning.

En glad nyhet är att de preliminära propparna från Täby har ändrats lite så nu verkar det finnas lite löpningar för Kurtan också. Det tackar vi för, så nu kan vi ta tillbaka vårt gnäll! Nu får vi bara skynda oss med att få honom kvalad då, nästa helg blir det startboxträning i "skarpa boxar" igen.


2009-09-04 Trista proppar.

Täby galopp presenterade preliminära proppar för oktober-november den här veckan och det ser väl inte så jätteroligt ut för Kurtan. Inte många löpningar som är öppna för fyraåringar framöver kan vi konstatera. Ännu färre som är lämpliga för en ostartad sådan. "Förr i tiden" brukade man öppna novislöpningarna för äldre hästar på hösten men det har man tydligen slutat med, tråkigt nog.

Zucchini har hostat en del den senaste veckan, vi får väl erkänna att hon faktiskt hostade någon gång i gästboxen på Täby innan kvallöpningen också. Hon har inte haft feber och inte hostat särskilt mycket men vi har ändå tagit det lugnt med träningen. Nu verkar hon dock OK så nu åker sadel och pulsmätare på för nu är det dags för konditionsfinslipning.


2009-08-28 Zucchini kval.

Igår sprang Zucchini en kvallöpning på Täby galopp, Ninni Westerlund var den som red henne. Zucchini skötte sig strålande från det att hon åkte hemifrån till hon kom hem igen. Enda anmärkningen från kvallöpningen var att hon blev lite trött och vägrade byta ben vilket drog ner tempot en del på slutet. Annars hade hon bra draghjälp av bland annat Muskateer Steel som har formtal 86.

Nu är alltså Zucchini rent formellt klar för att starta i löp men vi funderar på att lugna oss ett litet tag. Istället ska vi ta ett steg tillbaka och finslipa hennes form en aning då vi tror att det möjligen går att förbättra vissa detaljer.

Men som sagt, vad skönt att åka och starta en häst som är lugn som en filbunke hela tiden. Hon både dricker och äter precis som hon ska fastän det hela tiden händer nya saker. Att vi dessutom fick hjälp av Lotta med träckning och annan service gjorde inte saken sämre.

Planen för den närmsta tiden är nu att "skruva" en aning på Zucchinis träning samt att få Kurtan redo för kval. I Kurtans fall handlar förberedelserna mest om att få honom att snällt gå in i startboxen, för springa kan han.


2009-08-24 Startboxjobb.

Under veckan som gått har hästarna faktiskt mestadels fått ta det lugnt i hagen. Zucchini har fått gjort lite småsaker som t.ex. löshoppning bara eftersom hon verkar behöva något att sysselsätta hjärnan med.

På lördagen hade vi bestämt att det var lämpligt med ett jobb inne på Täby igen och så blev det. Vädret var visserligen uruselt, det regnade kopiöst och som resultat av det var banan också ganska slipprig. Zucchini, med Lotta i sadeln, hoppade ur startboxarna medan Kurtan fick voltstartas från en plats bakom dem.
Efter en lite tveksam inledning tog de i rejält ut på rakan men när Kurtan drog ifrån ledsnade Zucchini lite.
Kurtan är riktigt stark när han sätter den sidan till och förmodligen är han inte bästa träningskompisen för Zucchini som ger gärna upp om hon inte hänger med. Problemet är bara vi inte har något lämpligare alternativ.
 
Zucchini ska nu kvala och är hon bara på humör att springa så borde det gå bra, hon lär behöva en del uppmuntran av jockeyn bara, allt annat gör hon med bravur.

Kurtan startboxtränades med stor framgång i "Monty Roberts" startboxarna. Han gick in frivilligt och stod relativt rofyllt och väntade på att bli utsläppt. Nu sak han bara göra samma sak i startboxarna på banan också, i övrigt är han mer än redo.


2009-08-17 Långsamjobb.

Den senaste veckan har förflutit ungefär som den förra. Båda hästarna har fått cantra på banan hemma och löshoppat lite. Skillnaden på hoppteknik är ganska stor, Zucchini hoppar elegant och utan ansträngning, Kurtan går på kraft, drar in benen och hoppas på det bästa.

Veckans snabbjobb har också avverkats och var väl egentligen en riktig besvikelse då Zucchini knappt jobbar sig svettig. Kurtan sprang de första 200 meterna på knappt 11 sekunder och det är bra, fast sen sprang han mest och väntade på Zucchini, tanken är att de ska ligga jämsides nämligen. Ingen av hästarna blåste efter "snabbjobbet".

Kurtan skulle sen gå in i startboxarna nere vid banan men han totalvägrade den här gången. Att det blåste så mycket att grindarna till startboxarna blåste igen kanske inte hjälpte så mycket det heller så vi envisades inte så mycket. Istället fick han prova att gå in i startboxarna vid hindervolten. Märkligt nog gick det alldeles utmärkt där, dock utan ryttare, så det är väl bara att träna vidare, han är helt klar redo för start annars.

Zucchini ska snart kvala och hon har absolut inga problem med startboxarna. Däremot verkar damen vara lite lat så den jockey som rider henne lär få jobba lite. Hon trots allt visat att hon kan springa hyfsat fort, kanske Kurtan är en trist sparringartner bara.


2009-08-10 Veckan som gått.

Sedan senast har vi hunnit med att skörda andraskörden av vallen så våra åkrar är nu fulla av "snöbollar".

Zucchini har provat hindervolten och verkade gilla den, hon ser ut att vara en hopptalang för hon bara flöt över hindren snyggt och prydligt. Kanske hinderlöp kan vara något för henne?

Vi har även varit inne på Täby galopp och ridit snabbjobb. Det var under derbydagen på Jägersro så på Täby var det minst sagt öde, banan var helt orörd när hästarna gick ut på den vid 12-tiden. Snabbjobbet följde ungefär samma mönster som vanligt, Kurtan såg till att Zucchini låg en längd bakom honom men han tar inte i mer än så. Det var riktigt torrt och varmt på banan så hästarna rev upp ett stort dammoln efter sig, förmodligen var det ganska dåligt med fäste i banan men hästarna kämpade på bra.

Kurtan fick prova på att stå instängd i startboxen för första gången och även om han inte direkt jublar (i den mån han nu skulle kunna det) när han ser startboxarna så stod han lugnt och stilla i dem och det är bra. Nästa steg är att han får prova att hoppa ut ur dem. Efter det kan han få kvala. Sen gäller det att hitta löp åt honom, vilket inte är så där busenkelt, han är något så ovanligt som en ostartad fyraåring...

Zucchini känns klar för kval, startboxarna tycker hon är busenkelt och även om det inte direkt slår gnistor om henne i jobben så känns det som om hon är redo för allvaret. Nu gäller det bara för oss att synka ihop det med ledighet från jobb så vi kan åka in och kvala henne någon torsdag eller så.


2009-08-02 Söndagsjobb.
Snabbjobben dominerar träning för tillfället så rapporteringen blir en aning enahanda.
 
Återigen fick Kurtan Zucchini gå ett jobb på 600 meter och även om tidtagningen sköttes med gökur så kan vi konstatera att det gick betydligt fortare än förra gången, speciellt de sista 400 metrarna.

Vi kan även konstatera att Kurtan är riktigt stark men springer inte fortare än han behöver för att hålla Zucchini bakom sig. Är hon i närheten av att springa förbi honom så accelererar han kraftigt tills han känner sig säker på att få vara först. Zucchini är väl inte så enormt ambitiös i jobben men verkar inte ha något problem att hänga med Kurtan egentligen, hon verkar bara inte tycka det är så viktigt att vara först och måste uppmuntras hela tiden.
 
Zucchini har nu även hoppat ut ur startboxarna med Lotta som ryttare och det gick helt utan problem, hon är hur lugn som helst. Kurtan har också gjort framsteg och går nu igenom startboxarna nere på banan så nästa steg för honom är att bli instängd i dem.

Nu ska hästarna få vila några dagar innan de rids igen och för våran del är semestern slut så snabbjobben får nu klaras av på helger.


2009-07-30 Ännu mera snabbjobb.
Ytterligare ett snabbjobb på Täby galopp avklarat. Den här gången var distansen lite längre och planen var att ta det lite lugnt. Även hästarna verkade ha bestämt sig för att ta det lugnt så även om snabbjobbet gick exakt enligt plan (600 meter på knappt 40 sekunder) så kändes det lite snopet att hästarna inte ens försökte dra upp ett högre tempo. Inte ens när det går helt enligt planerna är vi nöjda med andra ord.


2009-07-26 Mera snabbjobb.
Numera är det snabbjobben som dominerar hästarnas träning. Planen denna vecka var ett snabbjobb på onsdagen men en liten sårskada på Zucchini gjorde att vi sköt på jobbet till fredagen. Naturligtvis trampade Zucchini av sig en sko på morgonen när vi skulle åka in till Täby så den fick vi slå på i en flygande fläng.
Själva snabbjobbet gick dock bra, hästarna "gick i mål" nos vid nos och förbättrade dessutom tiden från förra gången. Precis som vi ville. Kurtan vill dessutom inte stanna utan fortsätter att leta efter hästar att springa förbi, stoppsträckan blir lång... Efter snabbjobbet fick Kurtan träna på att gå in och stanna i startboxarna, han vill nämligen helst springa igenom dem.

Dagarna mellan snabbjobben tar hästarna det ganska lugnt, de får bli något trav/canter pass då och då bara.


2009-07-18 Flygfän, kor och snabbjobb.
De senaste veckorna har vi, eller kanske snarare hästarna, verkligen fått känna av både mygg och broms. Broms brukar det alltid finnas gott om några veckor på sommaren men i år har det även varit kopiöst med mygg och det driver hästarna till vansinne om de råkar befinna sig utomhus. De har med andra ord tillbringat mycket tid i stallet.

träningfronten har vi lagt ner en del tid på startboxträning, det går lysande för Zucchini som närmast verkar uttråkad av det. Kurtan däremot har inte kommit så långt, startboxarna är det största orosmolnet när det gäller hans träning.

I onsdags gick hästarna sitt första snabbjobb på Täby, 400 meter avverkades på 25 sekunder vilket vi är ganska nöjda med som en start. Tilläggas bör att våra hästar blev lite störda av ett gäng hästar som i sakta mak skrittades snett över banan i snabbjobbets inledning. Vi kan konstatera att Kurtan är riktigt stark men springer bara precis så fort som krävs för att hålla Zucchini bakom sig.


Onsdagen inleddes förövrigt med ett stort drama (för hästarna). Grannens ko-flock hade nämligen rymt och efter att de rumstrerat runt kring stallet valde de att slå sig till ro under några träd intill hästarnas hagar. Hästarna står fortfarande, mer än ett dygn efter att kossorna försvunnit härifrån, och spanar nervöst efter de hemska djuren...


2009-07-07 Helgaktiviteter på Täby.
I söndags var det dags för en resa till Täby med Zucchini och Kurtan igen. Den här gången fick vi förstärkning på ryttarsidan av Ann-Charlotte som återvänt till Sverige efter ett halvår i Thailand. 

Kurtan var väl inte på sitt soligaste humör direkt utan protesterade mot det mesta, han var bland annat skeptisk mot att gå in i Täbys gästboxar. Däremot var han rejält på bettet när det gällde att springa så den delen var positiv.

Zucchini däremot skötte sig som vanligt exemplariskt, när vi efter träningspasset övade vid startboxarna marscherade hon glatt in i dem utan att visa den minsta tvekan. Däremot behöver hon kanske bättra på flåset en liten aning innan hon får gå snabbjobb på allvar.


2009-07-01 Varmt värre...
Helt plötsligt blev det riktigt varmt. Bra för oss då vi kunde bärga allt hö utan regn. En hel del maskinstrul uppstod men vi räddades som tur var av Mattias Pettersson på MRF Entreprenad som alltid ställer upp. Hö är något vi har riktigt gott om nu så vi kommer förmodligen att försöka sälja lite, det blir nämligen en andraskörd också.

Zucchini fortsätter att trampa av sig en sko hela tiden vilket stör träningen ganska kraftigt. Generellt är hennes hovar är ganska hela och fina nu, men just den hoven är sliten och hovväggen är extremt tunn så det behövs inte mycket för att få av skon. Hovslagaren får ge råd och dåd, kanske lite plast kan lösa problemet.


2009-06-22 Midsommar.
Midsommar flöt förbi ganska stillsamt, hästarna har av olika anledningar tagit det lugnt. Kurtan har varit lite halt och Zucchini har trampat av sig en sko var och varannan dag. Som en följd av det har vi återigen stramat åt hästarnas hagrutiner, tråkigt för dem kanske, men det är ganska motigt med alla problem som hela tiden uppstår när de går tillsammans i hagen.

Vallskörden är igång nu, ganska försenad men det blir i alla fall mycket foder, återstår att se vad det blir för värden bara. Vi vill helst att grovfodret har höga värden då försöker uppfylla huvudelen av våra hästars näringsbehov med enbart grovfoder. Många traditionalister anser att detta är omöjligt med hårt tränande hästar men mer och mer forskning pekar på att det verkligen går, det senaste beviset är faktiskt svenskt. Mycket har hänt sen C.G Wrangels dagar så att säga.


2009-06-16 Blött värre var de ja.
En bild från vår galoppbana beskriver bäst hur mycket det har regnat i helgen. Inte ens under snösmältningen på våren blir det sån här översvämning.
Det tar nog ett par dagar innan vi kan cantra där igen. Vallskörden är också kraftigt fördröjd nu.


2009-06-15 Blött värre....
Senaste veckan har det, med ökande intensitet, regnat. Det hela kulminerade i helgen vilket resulterade i att en hel del av våra hagar numera liknar sjöar. Tankar kring att bygga en stor båt, innan det är försent, har funnits.


Vår plan för helgen var dock att åka till Täby med Kurtan och Zucchini och så blev det också. Huvudplanen var att låta Kurtan träna på att gå in i startboxarna. Efter en inledande tvekan gick han sen igenom startboxarna om och om igen, trots att det ösregnade. Banan såg inget inbjudande ut så vi red mest runt på slingorna i skogen kring Täbys stallbacke med båda hästarna, lite miljöträning om inte annat. Zucchini verkar ganska självsäker och det är faktiskt väldigt skönt.


2009-06-02 Två hästar som tränar.
Nu har Zucchini börjat göra sig hemmastadd i stallet och det är helt klart hon som bestämmer över killarna. Hovslagaren har varit här och fått på henne skor och hon har cantrat lite lugnt på banan tillsammans med Kurtan.
Kurtan varvar bra träningspass med träningspass som helt klart är oinspirerade. Mat är huvudintresset och vi har lite problem med att få honom att minska på "midjemåttet".
Annars är det startboxträning som känns aktuellt för båda hästarna. Zucchini har stått instängd i startbox men ej hoppat ut medan Kurtan bara har varit i vår egen startboxattrapp här hemma. Han verkar dock inte ha så stora problem med startboxattrappen, vi har både suttit på och tömkört honom igenom den utan problem.


2009-05-21 Nytt i stallet.
I dag kom en ny häst till stallet. Nytillskottet heter Zucchini, är ett treårigt sto e. Most Welcome u. Makak och uppfödd på Svista säteri.

 


2009-05-19 Den senaste veckan.
Kurtan fick en lite andhämtningspaus några dagar i veckan som gått. Kurtan verkade lite slö och loj så vi tyckte att han kunde få ta det lite lugnt några dagar. Han fick visserligen hoppa i hindervolten, vilket han verkar gilla, men det räknar vi mest som rekreation.
När han senare i veckan kom ut på banan igen var åter villig att jobba på som vanligt. Kanske hade han helt enkelt träningsvärk.

 


2009-05-11 En bild från helgen.
Veckan har flutit på som vanligt, Kurtan har jobbat på riktigt bra. Här bjuder vi på en bild av Kurtans stora bak...


2009-05-05 Hindervolt.
Långhelgen har inneburit att vi haft mycket tid till att fixa med saker. Denna helg gjorde vi färdig vår hindervolt och Kurtan har fått prova den. Han verkar uppskatta att få springa runt i den och hoppa, så det var väl värt besväret att bygga den. Han visade prov på en intressant hinderteknik också, men han kanske lär sig.
 
I övrigt har han jobbat riktigt bra de senaste dagarna så det kanske finns hopp om en framtida start.


2009-04-17 Full fart på träningen.
Äntligen full fart på träningen igen, banan har torkat upp och det går att cantra hästarna på den vilket vi gjort den senaste veckan. Tyvärr är en liten vattenpöl fortfarande kvar så vi får stanna där varje varv då speciellt Tiger har väldigt svårt för vatten. Men i övrigt kan vi träna fullt ut nu. Skönt med vår!


2009-04-07 Igång igen.
Nu har vi startat träningen på allvar igen känns det. Banan är fortfarande lite för blöt men med en vecka till med nuvarande väder så kommer den att vara finfin. Tills dess håller vi oss till att trava och skritta på stigar och vägar i skogen.

Traktens alla svanar och tranor trivs dock rätt bra på åkrarna hos oss och en vattenpöl på galoppbanan fick tjänstgöra som fågelbad.


2009-03-17 Tanvård.
Denna vecka inleddes med att vi tog våra hästar till Ultuna för tandkontroll. För Kurtan var det permiär och besöket resulterade i att han blev av med vargtänderna, i övrigt var han fin i munnen. Tiger, som har ett rejält överbett, fick några störande hakar bortslipade.

För Kurtans del så innebär borttagningen av vargtänderna att han inte får ha betsel i munnen på två veckor så all träning får ske på något annat vis en tid (ingen är sugen på att rida honom med hackamore).
Nu är väl ridföret här hemma inte direkt så lockande heller, men det verkar som om våren är på väg så snart är det barmark och vi kan sätta igång med seriös träning.


2009-02-23 Ridning i snön.
Nu har vi börjat rida hästarna här hemma. Vi har ganska rejält med snö så det blir en del snöpulsande för hästarna men det kan de behöva, de är väldigt pigga.

Annars så börjar vi väl bli så där lagom trötta på vintern vid det här laget även om det är skönt att det rent och fint över allt.

Vi har även tittat lite efter en ny häst men de som vi gillat har väl tyvärr legat i lite för höga prisklasser.
Vi har ingen direkt brådska med hästköp i alla fall så tids nog hittar vi något passande. Under tiden vi letar får vi koncentrera oss på att få Kurtan till start.


2009-02-12 Busiga hästar.
Tigers humör verkar vara på topp så här mitt i vintern. Så här glad blev han efter att hovslagaren varit på besök (tyvärr missade kameran när han gjorde sina värsta glädjesprång):


Kanske han är stolt över sina nya Handmade shoes?

I övrigt är allt klart med Taste, hon är nu ridhäst "på riktigt" och ska av vad vi förstår stormtrivas i sitt nya hem, det känns skönt.


2009-02-02 Kallstart.
Nu har vi börjat sätta igång hästarna, eller kanske främst Kurtan då. Det har mest blivit en del tömkörning men det är bara en tidsfråga innan vi börjar rida honom igen.

"Tömkörning" av en helt annan stil kunde vi även se utanför Tärnsjö i helgen vilket bilden här under får illustrera.

Nordisen på bilden lär väl ha en del problem med sikten.


2009-01-14 Nytt år.
Så har vi kommit in en bit i det nya året och egentligen så vore det väl på sin plats att summera 2008 här... Men under 2008 hände det inte mycket av värde, mest en massa onödigt strul, så summeringen får utebli helt enkelt.

Målet för 2009 är först och främst att få Kurtan till start, när han känns redo för det.

2008-12-21 Julrapport.
Så här dagarna innan jul går hästverksamheten på lågvarv. Vädret har varit extremt tråkigt, antingen lerigt och blött eller hårt och halt.
Men lite aktivitet har det i alla fall varit. Taste har på prov blivit stockholmare och om provet faller väl ut så kommer hon så förbli. Med bara två hästar kvar i stallet så känns det ganska ödsligt och Tiger har protesterat lite mot Tastes frånvaro.

Julledigheten ska vi förmodligen ägna åt till att fixa saker som inte blivit gjorda, både i stallet och inne i vårt hus.


2008-11-29 Snöoväder på Täby.
Förra helgen hade vis som vanligt hade vi planerat att träna Kurtan på Täby. Eftersom vi vet att banan kan vara överbelastad så här års så hade vi nogsamt förhört oss om att det fanns möjlighet att träna där på lördagen.
Lördagsmorgonen bjöd på ganska fint väder och nysnö så vi lastade och åkte utan att fundera så mycket på vädret. I höjd med Arlanda började det snöa något fantastiskt, så pass att det började bli svårt att ta sig fram med hästtrailern - på E4.

På Täby mötte vi upp med Ann-Charlotte och hästarna sadlades och sen styrdes kosan ut mot dirttracken, som visade sig vara stängd p.g.a snöfallet. Tackar så mycket för det!

Lite snabbt styrdes träningspasset om till skogsslingorna runt Täbys stallbacke så det blev lite klättring i backarna där istället. Resan kanske inte var helt bortkastad, lite miljöträning skadar inte för våra "lantisar" till hästar, men helt lyckat känns det inte. En annan detalj vi noterade var att vissa tydligen kunde träningsrida på dirttracken, undrar om de bara struntade i banpersonalen eller om de hade fått specialtillstånd?

Vi har konstaterat nu att det börjar bli svårt att träna hästarna så vi får väl under resten av vintern träna när tillfälle bjuds.

Söndagen efter snökaoset på Täby var ett sånt tillfälle, Taste och Kurtan fick en trevlig tur i all nysnö. Tyvärr så smälte snön bort efter en vecka.


2008-11-18 De två senaste veckornas begivenheter.
Söndagen den 9 november var vi åter på Täbygalopp för att Kurtan skulle få jobba lite, den här gången med Tiger som sällskap. Tiger, som senast besökte Täby för två år sen, var verkligen laddad.
Banan var mer eller mindre översvämmad men på målrakan var den helt Ok och det passade oss perfekt då snabbjobbet var planerat till 400 meter. Tiger tog i så han höll på att spricka och Lotta fick verkligen jobba hårt för att det inte skulle gå för fort. Kurtan lyckades trampa av sig en sko precis innan han skulle sätta fart men kämpade ändå på för att hinna med Tiger.

Helgen efter visade det sig att det på grund av tävlingar var ganska fullt i Täbys gästboxar så vi blev tvingade att stanna hemma. Istället fick vi rida hemma så gott det gick, efter den senaste tidens regnande var det översvämning både här och var. Förvånande nog så är vår träningsbana fortfarande i hyfsat ridbart skick, förutom några rejäla vattenpölar, så vi kunde rida några försiktiga varv på banan.

Nu återstår det att se om Täby blir tillgängligt för helgträning i fortsättningen eller om det slut med snabbjobbsträningen för i år -vilket skulle vara en smula snopet.


2008-11-05 Helgen som gick.
Helgen innebar återigen ett besök med Kurtan på Täby galopp. Taste, som var mycket löpsugen, följde med som draghjälp. Den här gången fick de känna på dirttracken och lite högre fart en kortare sträcka. Kurtan var kanske inte helt beredd när Taste drog iväg men det löste han genom att försöka springa ifrån henne när hon skulle sakta in. I övrigt skötte han sig exemplariskt denna gång.
 


2008-10-25 Kurtans andra Täbybesök.
Under lördagen stod Kurtans andra besök på Täby på programmet, denna gång i sällskap med Taste då Tiger fick stanna hemma pga en misstänkt hovböld. Kurtan och Taste gjorde tillsammans en tur ut på flisbanan. Kurtan tyckte det var ganska spännande med alla hästar som galopperade åt alla håll och kanter men det är något han ska vänja sig vid.

 


2008-10-21 Utflykt till Täby.
I helgen var det dags för Kurtans första besök på Täby. Tanken var främst att han skulle få bekanta sig med omgivningarna utan press och stress, och det gick faktiskt ganska bra. På plats var även Ann-Charlotte Andersson som ridit Taste åt oss tidigare och nu ska hjälpa oss med lite ridning på Täby. Vi har nämligen tänkt att Kurtan alltid ska ha sällskap när han går jobb på Täby.

Hemma hos oss börjar banan bli i blötaste laget nu efter allt regn, men det som kanske är värst är rådjuren! Att galoppera med ett fullblod genom en flock på 20 rådjur som skuttar åt alla håll är en intressant upplevelse. Att de dessutom envist väljer att stå kvar på banan även vid nästa varv är ännu mer fascinerande... 


2008-09-30 Aldrig mer en Ford på våran gård...
Så brukar en del säga, och med tanke på hur omöjligt det är att få vår hästlastbil med fordchassie reparerad så kan vi bara instämma. Vi har försökt laga den själva, lämnat in den på specialverkstäder och försökt få fordverkstäder att fixa den men den fortsätter ändå att låta öronbedövande illa! Så efter att ha bränt en hel massa pengar på lastbilen och med ett stort behov av att behöva transportera hästarna in till Täby blir vi nu tvugna att köpa en hästtrailer.

Förutom att bråka med lastbilen har vi pressat hösilage. Det blev en rätt bra skörd till slut i alla fall.

Kurtan är redo för att börja pendla in till Täby för snabbjobb. Vi ligger väl några veckor efter planen tack vare lastbilen men det är inget att göra något åt. Det ska bli intressant att se hur Kurtan beter sig på Täby där det förhoppningsvis inte skuttar ut rådjur, katter och rävar på banan mitt framför honom.


2008-09-03 Livstecken.
Tänkte att det var dags för att vi visar ett livstecken här på hemsidan. Det har egentligen inte hänt någon av vikt. Kurtan tränar på, farten har skruvats upp och det börjar bli dags att börja pendla till Täby för att snabbjobba och vänja honom vid den miljön. Han är inte på långa vägar lika lättriden som våra andra hästar utan hittar på både det ena och det andra. Men nu verkar han i alla fall ha förstått fartens tjusning.


2008-07-04 Höskörden bärgad.
Höskörden är nu avslutad, eller egentligen avslutades den en dryg vecka efter midsommar men vi är inte alltid så snabba med uppdateringarna här. Det blev riktigt fint hö, tror vi, analysresultaten får väl bekräfta det. Tyvärr blev den nästan hälften av normal skörd så vi får hoppas på en större andraskörd av hösilage.

Annars händer det inget anmärkningsvärt. Kurtan har tränats i startboxatrappen och han tar det, än så länge, med en gäspning.


2008-06-17 Midsommarrapport.
Nu är det snart dags för midsommarfirande. De senaste veckorna har vi skördat lite hö, vi passade på när det var värmebölja och slog ca 1/5 av all vall. Det blev hö av mycket fin kvalitet men inte speciellt mycket eftersom våren varit ganska torr. Sen kom det, trots allt, efterlängtade regnet så vi fick göra en paus i skördandet.

Regnet förde med sig att vår galoppbana blev mycket trevligare att rida på så Kurtan har tillryggalagt en hel del kilometer på banan. Vi tror nu att han börjat "fatta galoppen" även om han hittar på ganska mycket hyss och dessutom orsakar en och annan avsittning.


2008-05-30 Sommarvärme.
Nu har det hastigt och lustigt blivit sommar.

Kurtan tränar på, det var ganska flamsigt och tramsigt till en början men nu jobbar han på i långsam canter.
Han har definitivt anlag till att bli en fin ridhäst kan vi konstatera, men först ska han prova sin förmåga på galoppbanan och där är han ett oskrivet kort. Av skadan märks inget än så länge, men vi har å andra sidan gått mycket lugnt framåt än så länge.

Taste, som vi annonserat till försäljning, har varvat dressyrpass med några varv på banan tillsammans med Kurtan. Hon har gjort en del framsteg i dressyren vilket inte är helt fel.


2008-04-27 Igång igen.
Nu är vi igång igen. Kurtan var på återbesök på Ultuna i veckan och man konstaterade oförändrat läge, ett bråck på en senskida på hasen som kommer att bestå, men som inte stör honom. Med största sannolikhet inget hinder för fortsatt galoppkarriär trodde de, så vi fick rådet att köra igång med försiktig träning.
Taste är också igång igen, hon går dock mest dressyr i hopp om att hon kanske kan bli ridhäst i framtiden.


2008-04-03 Mera trubbel.
Taste, som redan tidigare hade fått ett sulsår på en bakhov, passade förra veckan på att få ett till sulsår, den här gången på en framhov. Men som tur var så hade vi redan en tid på hovslageriet på Ultuna, så allt löste sig rationellt och bra skulle man kunna säga.

Vår lastbil mår inte heller så bra, den lät som en störtbombare när vi körde fortare än 30km/h. Förmodligen så är det några lager i bakaxeln/differentialen som inte är så fräscha längre. Reparationen är nu äntligen påbörjad, vi får göra det själva eftersom ingen verkstad är intresserad av att skruva med Ford-bakaxlar. Undrar varför?


2008-03-16 Sulsår.
Det visade sig att det onda i Tastes hov orsakades av ett sulsår. Vår hovis kunde konstatera detta trots en nästan farsartad "hjälpinsats" av en lokal veterinär. Som tur är så jobbar vår hovis på hovslageriet på SLU och har därmed en hel del erfarenhet av hovsjukdomar så situationen reddes alltså ut ändå.

Annars så är det ganska lugnt, Kurtan försöker läka sin skada, Tiger rids både på banan och i "paddock" (alias stallbacken) och Taste, som inte har ont längre men har en gipsad hov, håller igång i sin nya hage.


2008-03-13 Sjukstuga!
I går kväll var hovslagaren ute och tittade på en av Taste's hovar. Hon hade nämligen fått rejält ont i en hov. Vi och hovslagaren misstänker hovböld men eftersom Taste inte var så sammarbetsvillig så kunde inte hovslagaren komma åt att skära upp den eventuella bölden, det gjorde väl rejält ont kan man anta. Hovis kunde heller inte helt utesluta hovbensfraktur även om det såg ut som om det kom ut var från sulan. Så nu måste veterinär komma och sedera henne så att hovis kan jobba i lugn och ro med att ställa diagnos.


2008-03-11 Årspremiär på träningsbanan
I helgen var Tiger ute och testade vår träningsbana för första gången i år.

Vi har ännu inte vågat oss ut och harva den, för den är fortfarande riktigt blöt, men den fungerade till att skritta på och var inte kladdig i alla fall.  Nu skrittar i och för sig Tiger ungefär lika fort som en normal shettis galopperar så det kanske kan räknas som någonting ändå.

Lärkan är här också, så nu är det vår!


2008-02-27 Besök på Ultuna
Onsdagen tillbringades på hästkliniken i Ultuna. Kurtan hade nämligen fått en stor galla på ena hasen och även om han inte var halt så var det något som måste undersökas. Han fick en grundlig undersökning, först en massa röntgenplåtar för att utesluta skelettskador och lösa benbitar sen ultraljud för att kontrollera senor. Det vissade sig vara en antydan till senskada så nu får han gå i liten hage i sex veckor innan han ska kontrolleras igen. Förhoppningsvis så är han ok då, enligt veterinärerna så ska det inte vara någon fara med hans fortsatta galopperande, gallan kommer han däremot att få leva med.
Antagligen har skadan uppkommit när han rejsat runt i hagen, väglaget där har väl inte direkt varit det bästa den här vintern...


2008-02-14 Rivning av stall
Nu i helgen var det äntligen dags för den gamla timmerladugården som står på vår mark att stryka på foten. Den har visat sig vara segare än vi trodde men med hjälp av traktor så drogs taket ner till slut. Det var ett rejält bygge som tyvärr såg så anskrämligt ut att vi bestämde oss för att riva det, trots att det skar lite i hjärtat att riva ett så omsorgsfullt byggt hus.

På platsen som nu blir frigjord planerar vi att i framtiden bygga en paddock, löshoppningsvolt och/eller skrittmaskin.


2008-01-24 Nytt år och ny hemsida
Nu var det dags för en ny design på hemsidan så detta blev resultatet. Vi får hoppas att det för lite tur med sig för 2007 var väl "så där". Taste visade vad hon tyckte om ledvolten på Täby och tävlingsmässigt kan väl 2007 sammanfattas med bilden här under.

Taste ger järnet på Täby