Arkiv 2010-2011
 

Start

Presentaion

Nyheter

Anläggningen

Hästar

Kontakt

Arkiv

Länkar

Till salu


2011-02-22  Zucchini hemma igen

I helgen kom kom Zucchini hem till oss igen. Hon har varit hos en fodervärd i ett halvår men nu kände vi att det var bättre för både oss och Zucchini att hon kom hem igen. Zucchini är fortfarande till salu.


2011-01-24  Framtidsplaner

Så här i början av 2011 är fokuset inställt på att sälja ett par hästar så att vi kan gå vidare med nya och förhoppningsvis, framgångsrikare galopphästar. Zucchini är än så länge utlånad men snart är det dags att försöka sälja henne igen. Vi tror nog att hon kan vara någorlunda lättsåld eftersom hon är sällsynt okomplicerad och trevlig att ha att göra med. Kurtan, som är till salu han också, har överraskat oss positivt genom att visa upp en lovande hoppteknik. Han har dock en längre väg att gå innan han är redo för tävlingar, han måste vänja sig lite mer med liv och rörelse runt om sig.

Framtidsplanerna/förhoppningen framöver är att köpa in en vettig hinderhäst. Vi tror det passar oss bra att tävla enbart under sommarhalvåret och hinderhästar passar dessutom bra att tränas på landet. I och med att vi båda jobbar heltid så räcker inte tiden till under det mörka vinterhalvåret.

Ett litet orosmoment är förstås det trasiga knät som än så länge förhindrar all ridning i högre farter än riktigt långsam "dressyrtantsgalopp".

Under tiden vi försöker få alla bitar att falla på plats så hämtar vi inspiration från annat håll:

 


2011-01-02  Löshoppning

Kurtan firade det nya året med att löshoppa i Heby. Han skötte sig strålande bra och enligt de som vet lite mer om hoppning, d.v.s Kristin Eriksson så hoppar han ganska fint. Den här gången nöjde vi oss med 1.10 m men Kurtan har mer att ge vid senare tillfälle.

 


2010-12-12  Kurtan hopptränar

Efter tre veckors hoppträningsuppehåll så var det åter igen dags Kurtan att träna lite i Heby igen, närmare bestämt träningspass nummer fyra. Han har verkligen överraskat oss genom att hoppa riktigt riktigt bra så vi är väldigt nöjda så här långt. Som vanligt så är det Kristin Eriksson som står för ridningen.


2010-11-26  Flodhästen i stallet

Den senaste veckan har Kurtan inte varit sig lik. I lördags började han bli svullen på halsen bakom ganascherna och på söndag kväll såg han mest ut som en flodhäst i huvudet, han var dessutom hängig och hade lite feber. Vi tog hem en veterinär som trodde det möjligen var någon allergisk reaktion eller förgiftning så han fick kortison mot svullnaden.
Eftersom han var orolig och grävde med frambenen och dessutom åt och drack lite dåligt så tyckte veterinären att det var säkrast att han behandlades för kolik också. Mot det fick han ljummet vatten och paraffinolja nerslangat i magen.

Summan av kardemumman är att vi inte vet vad han drabbats av men svullnaden gick i alla fall ner någon dag senare och febern har sakta avtagit under veckan. Han är dock fortfarande ganska dämpad.

Innan "vad det nu var" drabbade honom har han fått ganska i sporadiska ridpass med Kristin i sadeln. Det roliga är att han, trots den ganska låga frekvensen av träning, lär sig riktigt fort och att han dessutom hoppar riktigt duktigt vilket vi kanske inte förväntat oss.


2010-11-01  Höstnyheter

Nyhetsflödet härifrån är inte så stort för tillfället. Men lite händer det i alla fall.

Kurtan lär inte starta i några fler galopplöp, han var i princip färdig för snabbjobb när vår motivation och ork tröt. Inför utsikten att försöka träna honom i mörker och lera, jaga ryttare som kan rida honom i snabbjobb på Täby och dessutom inse att han har behov av lämpligt träningssällskap så kände vi att insatsen förmodligen var högre än belöningen. Så nu har även han börjat tränas till att bli ridhäst och återigen får vi hjälp av Kristin Eriksson som rider honom med jämna mellanrum.

I övrigt har vi pysslat med lite förbättringar här hemma. En gammal sliten ventilationstrumma i stallet håller på att rivas och en första liten ansats till paddockbygge har gjorts.


2010-10-04  Hoppnyheter

I brist på galoppnyheter så fick vi en rolig nyhet från Jannicka Strömberg som har Zucchini till låns/på prov. Hon startade nämligen i en clear round tävling på Åsebo ridsällskap i Krylbo och gick felfritt så Zucchini erövrade sin första rosett.
Riktigt kul att de går bra för dem tycker vi.


2010-08-30  Konvalecentderby

Både Nina och Tiger är nu igång med ridningen igen, passande nog med varandra. Tiger har nära nog helt återställts efter sin skada och fungerar bra i lite lättare ridning. Eftersom han är en riktig gentleman så passar han bra åt Nina nu när hon sätter igång och rida igen. För hennes del är det en bit kvar innan knäet känns stabilt, det mesta verkar ha blivit söndertrasat så är det en lång väg tillbaka.

Nu till helgen försvinner Zucchini till Heby i minst ett halvår. Jannicka Strömberg ska låna henne för att se hur de trivs ihop. De har redan gått några hopplektioner tillsammans i Heby och så här långt ser det bra ut.


2010-08-20  Blinkers

Igår skulle Kurtan cantra några varv på banan här hemma. Eftersom han skött sig så bra den senaste tiden tyckte vi inte det var så nödvändigt att hänga på honom de blinkers han alltid har på sig i träning. Jo, tjena vad det gick bra...

Om Kurtan ska in till Täby och snabbjobba behöver vi definitivt en sparringpartner, annars kommer han att hitta på både det ena och det andra.


2010-08-14  Löshoppning

Kurtan fick löshoppa lite i vår hindervolt igår kväll, vi tycker det är en bra omväxling från den normala tränings rutinen. Kurtan hoppar med enorm fart och kraft, men det kanske inte alltid ser så vackert ut. Dessutom kan vi konstatera att våra baby hurdles numera är lite för låga för både Kurtan och Zucchini.

Kurtan känns förövrigt ganska bra i träningen nu, stark som en oxe och riktigt löpvillig. Att han dessutom känns mer styrbar än förut är ganska skönt det också, peppar peppar ta i trä.

  
 


2010-08-03  Ridhäst

Igår veterinärbesiktades Zucchini för att kunna bli ridhästförsäkrad i stället för galoppförsäkrad. Så nu kan vi väl säga att hon verkligen är ridhäst. Veterinären gillade henne,  hon fick ett litet plus i kanten under övriga kommentarer; "Mycket trevligt och lätthanterligt sto. Lugn och följsam". Men det visste vi i och för sig redan.

Zucchini har förövrigt ridits här hemma av Jannica från Heby, eventuellt så lånar hon Zucchini en tid framöver.


2010-07-29  Stalltvätt

Nu har tropikvärmen släppt greppet och det innebär att antalet bromsar utomhus har minskat vilket gör att hästarna återigen kan vara utomhus och vi har kunnat tvätta och måla i stallet. Så nu har Kurtan rena och vita väggar att skita på...

Kurtan tränar återigen för fullt, några utrustningsförändringar har gjorts och än så länge verkar det vara lite lättare att hålla sig på banan. Även Zucchini hålls i gång, hon har till och med hoppat lite här hemma.

   


2010-07-20  Zucchini ska inte flytta

Zucchini ska trots allt inte flytta än, den tilltänkta nya ägaren fick kalla fötter, så vi får ha henne kvar. Inget vi hänger läpp över, Zucchini är en så rolig häst att ha att göra med att vi gärna behåller henne ett tag till. Det enda som drabbas är vårt eventuella köp av potent hinderhäst, men det hinner vi nog med till nästa år.

De senaste två veckorna har varit riktigt varma och med värmen kommer bromsarna, det är nästan omöjligt att gör något med hästarna här hemma på grund av dem. Men nu ska det förhoppningsvis snart vara möjligt att komma igång igen. Kurtan ska konditionstränas inför en eventuell start i oktober, den vanliga galoppträningen ska varvas med ett och annat ridpass i Heby med Kristin Eriksson i sadeln. Han är ju trots allt till salu också. Zucchini ska också fortsätta sin utbildning till fälttävlanshäst. Kristin har hoppat Zucchini i terräng en gång och det ser faktiskt riktigt bra ut, se film.


2010-07-07  Zucchini ska flytta

Hastigt och lustig så har Zucchini hittat en ny ägare. Den första augusti flyttar hon till Malin i Haninge. Som alltid är det med delade känslor som man säljer en häst. Zucchini är en fantastiskt trevlig häst så vi kommer att sakna henne. Samtidigt så har försäljning varit vår plan för henne det senaste halvåret och hon kommer säkert att göra sin nya ägare riktigt glad.


2010-06-29  Inte så mycket nytt

Det har varit lite tyst här på sidan ett tag nu och anledningen är att det inte händer så värst mycket. Vi har i och för sig precis avslutat höskörden så vi har inte legat på latsidan.

Kurtan cantras regelbundet och sköter sig bra, han kanske har mognat till lite? Eftersom det är ganska dåligt med starttillfällen för honom några månader framåt så finns det ingen anledning att träna honom intensivt än. Vi har även funderingar på att eventuellt sälja honom som ridhäst.

Zucchini hålls också igång, visserligen kan/får inte Nina rida än så det blir mest skritt och trav i skogen, men hon tappar i alla fall inte kondition. Vi har planerat att Kristin Eriksson ska rida några träningspass på henne sen i sommar.

Tiger mår också bra, såret verkar ha läkt fint och förutom lite stelhet så verkar han ganska återställd. Med tanke på att prognosen för honom inte var så värst positiv så känns det ganska bra.


2010-06-09  Ny Zucchinifilm

Film från Zucchinis hopptävling i Enköping den 31/5.


2010-05-31  Zucchini hemma igen

I söndags kom Zucchini hem igen efter två månaders utbildning hos unghästutbildare Kristin Eriksson. På förmiddagen hann hon klämma in sitt livs andra hopptävling på Jump Club i Enköping. Återigen var det 90 cm som gällde och bortsett från att hon stannade och tittade lite extra på första hindret så gjorde hon en bra insats. Hon har ju trots allt bara tränat hoppning i två månader.

Vid Zucchinis hemskomst blev de två killarna här hemma riktigt till sig. Kurtan hade någon form av dans och löpuppvisning i hagen vilket resulterade i att tog ut sig så pass att träningspasset sen på kvällen blev en aning avslaget. Men han är i alla fall igång och tränar igen efter sin sulskada.

Tiger verkar också må rätt bra, såret har börjat krympa ihop och det befarade bakslaget har inte slagit till än i alla fall, peppar peppar.

     

2010-05-17  Zucchinifilm

En snabbt ihopkommen film på Zucchini från i söndags, filmad med mobilkamera...

< P>


2010-05-16  Hoppdebut för Zucchini


Idag debuterade Zucchini som hopphäst på allvar. Hon startade i en 90 cm clear round i Enköping med Kristin Eriksson i sadeln.

Zucchini skötte sig mycket bra för att vara debutant, hon var lite spänd i början men när spänningen släppte så hoppade hon strålande. Synd bara att sista hindret på banan var läskigt så att hon behövde stanna och titta lite på det innan hon sen till sist kravlade sig över det. För övrigt såg det hela mycket harmoniskt ut och Zucchini uppträdde väldigt världsvant. Hon är nu till salu och passa förmodligen utmärkt som fälttävlanshäst.

Tigers skada ser än så länge ut att gå åt rätt håll, han har inte feber, såret ser ut att läka och han verkar må bra. Men än vågar vi inte säga att faran är över.
2010-05-05  Smart att planera lite


På grund av att Ninas knäskada så har förberedelserna inför den här säsongen varit lite trevande. Men det var ett smart drag att kolla propositionerna, för det första lopp som möjligen kan passa Kurtan är först i oktober...

Vi har funderat lite på att eventuellt köpa in en ny häst till stallet, just nu kanske inte entusiasmen är så stor men den kanske återkommer. Helst ska det då vara en riktig hinderhäst eller mer specifikt en steeplehäst. Att äga en hinderhäst är något vi pratat om ända sedan vi skaffade vår första galopphäst men det har bara inte blivit så. Frågan är vart man får tag i en vettig hinderhäst?

Vi vet i alla fall att vi inte ska köpa en ostartad häst som stått hos en proffstränare igen (som vi gjort två gånger hittills). Det finns en uppenbar anledning till att dessa hästar säljs, de är inte snabba nog.


2010-05-03  Skaderapport


Tiger har varit hemma i en dryg vecka nu och han mår ganska bra. Han står dock under en ganska omfattande medicinering och nästa kritiska moment blir när medicineringen upphör. Det återstår alltså att se om såret läker och Tiger blir frisk igen.

Kurtan har börjat cantra på banan men tyvärr har även han lyckats göra illa sig. Han har fått ett sår i sulan på en bakhov. Orsaken är nog dessvärre vår träningsbana som inte övervintrat så vidare värst bra. När det gäller Kurtan är vi för övrigt lite tveksamma huruvida vi ska fortsätta försöka träna honom till start eller om även han kanske gör sig bäst som ridhäst. Han är väldigt trevlig att rida i lägre hastighter men när det börjar gå fortare så är han väldigt oberäknelig och svårriden vilket kanske inte är det mest lämpliga för en galopphäst som tränas på landet. Men det återstår att se.

Zucchini är glädjeämnet bland våra hästar, hon stormtrivs och ska snart debutera i en hopptävling. Alla är nöjda med henne.


2010-04-22  Skadad Tiger


Igår gjorde sig Tiger ordentligt illa på hasen. Han hade sår på vardera sidan av hasen och ville inte stödja på benet så vi åkte in med honom till kliniken i Ultuna. Där konstaterades att inget var brutet men att såret gick in till bursan och att det var ganska allvarligt. Tiger behandlades och står nu kvar på kliniken fram till fredag. Förhoppningsvis så blir han bättre.


2010-04-18  Besök i Heby


I dag har vi varit på Heby ridklubb och tittat på Zucchini när hon hoppade. Hon var jätteduktig och såg ut att stormtrivas  i sin nya roll som ridhäst. Kul att se henne så framåt och arbetsvillig, på galoppbanan var hon inte lika motiverad. Tyvärr var det för mörkt inne i ridhuset för att få riktigt bra bilder men här kommer i alla fall en.

 

Medan Zucchini tränade latade sig Tiger och Kurtan hemma i hagen.2010-04-16  Zucchini


Zucchini har nu varit hos Kristin Eriksson i Heby för utbildning i en halv månad. Av att döma utifrån de rapporter vi fått så går det riktigt bra. Hon verkar trivas ypperligt och har utan problem hoppat flera olika typer av hinder. Hn verkar ha naturlig fallenhet för att hoppa helt enkelt.


2010-04-11  Back in the saddle


I helgen har Nina suttit på en häst för första gången sen olyckan. Det blev en "ponnyridtur" runt stallbacken på Tiger. Allt gick bra men den stora svårigheten visade sig vara att komma av utan att göra illa knät.

Det mesta av snön har smält bort nu men vår galoppbana är "soft in places". I alla fall tror vi det är vad svanarna som simmar runt på bortre långsidan försöker säga. Om någon vecka ska det nog gå att rida där i alla fall. I väntan på fungerande bana så rids Kurtan på stigarna i skogen istället.


2010-04-03  Utbildning


Zucchini har i dagarna åkt iväg till Heby för utbildning. Hon kommer att bli en fin ridhäst som kanske passar för fälttävlan.

Kurtan ska nu vi nu börja rida ordentligt, våren har äntligen kommit så nu kan vi rida på våra skogsstigar igen.


 


2010-03-20 Vår?


Med en dagstemperatur på 9 grader så känns det som om våren äntligen har kommit. Visserligen är snö utlovat till i morgon men det återstår att se.

Kurtan har satts igång lite försiktigt men det knepiga underlaget, antingen is eller djup skarsnö, har gjort att det blivit mycket sporadiska ridturer.
Kondisen är med all säkerhet fortfarande ganska god men resten behöver tränas upp igen. Dessutom ska vi försöka hitta på ett sätt att träna upp hans självfötroende, för det skulle behövas.

Nina håller på att lära sig att gå igen. Med trasigt korsband och försvunnen muskelmassa så behövs det massor av träning för att bygga upp stabiliteten i benet.


2010-03-04 Knänyheter 


Nina har nu varit på återbesök på Karolinska för att kontrollera att hennes knä läker ihop ordentligt. Lyckligtvis så verkar det mesta gå enligt planerna, möjligen var läkaren lite fundersam över rörligheten i knät. Om två veckor så ska kryckorna bort. Sen ska det till massor av sjukgymnastik för att få tillbaka styrkan och rörligheten i benet. 
När man drabbas av en olycka så blir det alltid en massa "om inte om fanns" resonemang. Men lite tur i oturen hade i alla fall Nina, jockeylärlingen Ronan Lawlor kraschade också in i ett staket, men med en dödlig utgång.

Det har snöat massor igen, dörren ut till gödselplattan hamnar typiskt nog alltid i en meterhög snödriva så från det hållet ser stallet mera ut som en snögrotta.
  


2010-02-27 Vi lever än 


Det har inte blivit mycket galopprelaterat gjort den senaste tiden. Hästarna har fått gå i hagarna under dagtid som vanligt. Den här vintern verkar inte Kurtans mage växa till sig så mycket som den förra vintern och det är naturligtvis bra.

Hästarna har vid två tillfällen den senaste veckan rymt ur sin hage. Den ena gången stannade Tiger, som är lite av stallets ordningsman, kvar i hagen. Men den andra gången gav sig hela gänget ut på en galoppsväng längs en av våra ridvägar i skogen. Snön ligger riktigt djup så det var ett svettigt gäng som återvände till stallet efter några minuter. Tiger har anlagt en riktigt tjock vinterpäls så han såg ut som om han hade badat

Vårt galoppbibliotek har också utökats, denna gång med en bok skriven av Ross Staaden. Boken heter "Winning trainers - Their road to the top" och vi tror det blir intressant läsning då det väldigt ofta refereras till den i vetenskapliga artiklar. Boken tillägnas "To battling two-horse trainers everywhere who take their many setbacks and plug on with optimism and humor", ja just det ja...

Vår gödselstack har under vintern blivit ett riktigt inneställe bland traktens rådjur. Ibland är det nio rådjur som ligger och värmer sig uppe på den. Eftersom vi dessutom slänger ut det hösilage som hästarna inte hunnit äta upp under natten så har de gott om mat också. 

  


2010-02-13 Nyhetstorka

Det har inte hänt mycket sista tiden så det finns inte mycket nytt att berätta. Kylan har dämpats lite men temperaturen håller sig under nollan hela tiden.

Ytterligare en effekt av kylan, förutom att vattnet har frusit, är att torven fryser. Vi köper torvströ direkt från torvmossen och får hem storsäckar fyllda med fin torv till ett bra pris. Problemet är bara att den fryser och det gör att man får bryta loss klumpar som sen dumpas av i hästarnas boxar, sen måste klumparna mosas. Stolpsläggan har visat sig fungera utmärkt för det ändamålet.

Hovslagaren skulle ha varit här i fredags men hon blev tyvärr sjuk så Kurtan får vintervila några dagar till.


2010-02-03 Vargavinter

Vi kan bara konstatera att i år har verkligen vargavintern slagit till. Enligt gammal tant som bor i närheten av oss så är det den värsta vintern sen krigsvintern 1941-1942, så illa är det alltså.

Efter nästa hovslagarbesök, då även Kurtan ska få järnskor med broddhål, så ska hästarna börja ridas lite igen, vore synd om de tappar för mycket. Då ska en ridväg i skogen packas ihop med hjälp av traktor så att hästarna slipper att pulsa fram i halvmeterdjup snö hela tiden.


2010-01-25 Vintervila

Nina har nu tagit bort stygnen efter operationen då hennes knä skruvades ihop igen. Operationssåren hade läkt fint så nu är det bara för benbitarna och det söndeslitna muskelfästet att läka ihop. Benet är inte gipsat eller uppstagat med någon stålställning som man kanske kunde förvänta sig. Istället har hon försetts med ett avtagbart stabiliserande knäskydd som medger att Ninas knä går att böja i 45 grader.

Hästarna går nu i hagen hela dagarna och verkar väl trivas med det, möjligen är Zucchini en aning uttråkad. Kurtan har förresten fått ett formtal och det blev 48 vilket väl avspeglar hans resultat hittills i löpningarna.  Nu tror vi väl att han egentligen har kapacitet för ett högre tal än så men då måste han bli lite mer styrbar först. Efter målgång i den senaste starten upptäckte vi att han hade en bettring i munnen istället för bettet, kanske inte helt optimalt om vi säger så. Med lite justeringar i utrustningen så ska väl det gå att undvika och på köpet kanske han blir lite lättare att styra.


2010-01-18 Kurtans start

Kurtan levererade en gigantisk besvikelse i söndags. Allt gick som smort fram till dess fältet passerade mållinjen för första gången. Kurtan hade då en position bland första men bestämde sig för att mer eller mindre pulla up av sig själv. Vi som stod bredvid trodde för ett ögonblick att han skadat sig, men han hade bara bestämt sig för att hans jobb var gjort. Ninni Westerlund som var vår jockey för dagen kämpade frenetiskt för att hålla igång honom resten av löpet men han gjorde inga försök att springa ikapp igen.

Vi vet faktiskt inte vad som gick fel. Kurtan brukar i princip ta i för kung och fosterland när han har sällskap och i snabbjobben har han oftast pullat friskt i minst ett halvvarv efter avslutat jobb. Så här dagen efter verkar han dessutom må bra och busar ute i hagen. 

Nu kommer vi att dra oss tillbaka och slicka våra fysiska och psykiska sår...


2010-01-13 Startdags

Nu i helgen är det dags för Kurtan att starta igen. Den här gången är det en kopparlöpning på 2400 meter som gäller. Motståndet känns rimligt men det stora frågetecknet är distansen. Han har hållits igång rätt bra här hemma i snön, tack vare pulsmätare är det möjligt att hålla koll på att intensiteten i varje träningspass blir rätt. Däremot känns det rätt svårt att säga hur han står formmässigt, att galoppera i snön är svårt att jämföra med att galoppera på sand. I det senaste träningspasset, som var ett kort högintensitetspass på vår improviserade snö-rakbana, var han i alla fall mycket pigg och löpvillig trots snö och tung ryttare.

Efter denna start kommer vi att ta en paus med tävlandet, åtminstone till våren.


2010-01-10 Operationen utförd

Ninas ben opererades i torsdags och operationen gick bra, däremot förlorade hon en hel del blod under operationen så hon är fortfarande ganska matt. Nu väntar 10 veckor på kryckor innan hon kan börja stödja på benet igen. Ridning är inte aktuellt på 8 månader enligt en läkare, sen återstår det att se om en överhuvudtaget är sugen på det då.

Annars är det riktigt kallt, två nätter med -28 grader gjorde att vattnet frös även i vårt bostadshus, i stallet frös det redan för en vecka sen. Som tur var så räckte en insats med byggfläkt för att åtminstone rören inne i huset skulle tina upp igen. Vatten till hästarna får däremot bäras ut till stallet i hinkar...


2010-01-07 Operationsdags

Idag ska Ninas ben opereras och vi får hoppas att allt går bra. Operationen beräknas ta runt 8 timmar så det är tydligen en hel del som ska hinnas med. Enligt en läkare på Karolinska så är det Sveriges bästa frakturkirurg som ska operera. Det låter i alla fall rätt lovande.


2010-01-03 Stay frosty

Nu har det varit både kallt och snöat en massa i flera dagar, det passar ganska bra då det blir ganska lätt kan hålla igång Kurtan här hemma. Efter någon dag med temperaturer nedåt -25 grader så känns -7 behagligt varmt och det går att rida i tunna handskar. Kurtan verkar ha vant sig vid att galoppera i snö så träningen flyter på rätt bra. Däremot har han återigen lyckats bryta av en sko. Förmodligen beror det på att hans bakhovar är väldigt spetsiga så för att få rätt form på skorna måste de riktas väldig hårt vilket aluminiumet inte tål.

Nina ska antagligen opereras nu i veckan och efter det kommer det förhoppningsvis bli lite mera smärtfritt för henne att röra sig lite längre sträckor.


2009-12-29 Trasigt knä

Nu har Nina fått komma hem i väntan på operationen som ska ske efter nyår. Då ska en metallplatta hålla ihop de sex benbitar som just nu sitter löst i knät. I väntan på operation så hålls benet ihop med en stålställning och spikar in till benet.

I hopp om att möjligen starta Kurtan en sista gång i vinter så hålls han igång efter bästa förmåga. Som tur är så hjälper snön och kylan till att att göra det möjligt (även om det varit lättare på sommaren).

Till Arkiv...

.