Nyheter
 

Start

Presentation

Nyheter

Anläggningen

Hästar

Kontakt

Arkiv

Länkar

Till salu


2014-10-23  Sluttävlat för Fun Dancer

Under hösten har Fun Dancer startat två gånger. I första starten, över 1600 meter, så stod han i starten men fick sen ett fin innerspår och var som bäst på femte plats innan orken tröt 400 meter innan mål. I sin senaste start hoppade han över huvud taget inte ut ur startboxarna utan blev stående. Enligt Leonard Rios som var vår jockey för dagen, verkade han helt paralyserad.

Våran analys av det hela är att FD inte hämtat sig mentalt efter sina tidigare hjärtproblem och/eller halsproblem trots att han nu är helt frisk rent fysiskt. Vi har under sensommaren och hösten märkt att han visat viss ovilja mot att gå ut på banan i Täby och det hela verkar ha kulminerat vid det senaste startförsöket. Naturligtvis hemskt tråkigt då han tränat mycket bra under hösten och fått många lovord från både Christopher Roberts och Leonard Rios.


2014-09-09  Äntligen dags för start

Det har inte direkt varit stolpe in för Fun Dancer under sommaren. När vi först anmälde honom i en passande lopp så kom han inte med  på grund av att det var så många anmälda. Efter det hade han lite problem med hovarna i sommarvärmen. Han är ganska plattfot och det verkar som om han helt enkelt blev öm i hovarna. Vi bytte skor från franska järn till ridhästskor och han blev genast mycket bättre igen.

Men nu är det dags för start, onsdag den 10/9 går han ut i en handikapp med mastiga 68 kg på ryggen. Christopher Roberts rider, de är väl bekanta med varandra vid det här laget. Hur det går får vi se, formen känns oviss men vi hoppas att andningen fungerar nu i alla fall.

2014-07-10  Sommaruppdatering

Det har inte hänt så mycket på den här hemsidan det senaste halvåret så nu är det hög tid för en uppdatering.

Fun Dancer har tränas under hela våren och vi försöker nu få med honom i ett slätlöp. Hinderplanerna har lagts på is. Anledningen till det är att i våras när vi började träna honom över häckar så såg det inte speciellt harmoniskt och han gjorde sitt bästa för att springa igenom häckarna istället för att hoppa över dem.
Han har en liten tendens att bli hetsig inför hoppen vilket gör honom lite svårkontrollerad och resulterar i del riktigt usla hopp.

För att inte slösa tid har vi därför tränat honom för slätlöp och planerar att starta så fort han kommer med i ett lämpligt lopp.

Trots ovanstående så känns han betydligt mer harmonisk i jobben och springer inte längre med andan halsen så vi hoppas att det är operationen som givit resultat.


2013-12-14  Nyopererad

Nu har Fun Dancer genomgått en så kallad "tie forward"-operation på Anders Ekfalks klinik på Solvalla. Nu följer några veckors konvalescens för Fun Dancer. Förhoppningsvis så är han en av de 82% av hästarna som genomgår operationen som också får märkbart bättre tävlingsresultat. Han borde i alla fall slippa få andnöd under löpen.

Fun Dancer visar upp sitt operationssår


2013-11-27  Arbetsendoskopi

Idag har Fun Dancer varit in till Täby galopp för att göra en arbetsendoskopi. Vi hade anlitat veterinären Anders Ekfalk för denna undersökning. Han är expert på övre luftvägarna hos hästar och äger dessutom utrustning för att utföra arbetsendoskopi.

Kort sagt så fick Fun Dancer en kamera instoppat i näsan och fick sen göra ett jobb på banan i ganska högt tempo. Under jobbet filmas luftstrupen och det är därigenom möjligt att se om något onormalt händer.

I detta fall visade det sig att mjuka gommen efter tag (ca 1200 meter) började blockera luftstrupen och med det följer att Fun Dancer stundtals springer utan att kunna dra in luft i lungorna. Tyvärr var stora banan på Täby stängd denna dag så testet utfördes på cushion track-banan. Av den anledningen blev det lite svårt att utreda exakt hur allvarligt felet var eftersom Ninni Westerlund som red måste sakta ner i kurvorna och belastningen därmed minskade.

Troligaste åtgärd blir antagligen operation, ett alternativ är tungband men det anses inte lika tillförlitligt. I andra länder är Cornell Collar tillåtet och har visat sig vara effektivt, i Sverige är det av någon anledning förbjudet.

Hur som helst, det är skönt att veta varför det inte gått lika bra i tävling som i träning.

Fun Dancer med endoskop, Ninni Westerlund samt Anders Ekfalk med hjälpreda.


2013-11-19  RIP Kurtan

I förra veckan fick vi meddelandet att Kurtan, eller Kill Or Cure som han egentligen hette, och som påbörjat sin karriär som ridhäst hos nya ägare har avlivats efter han skadat sig i hagen. Uppenbarligen blev han så orolig över att ha blivit lämnad ensam ute i hagen att han i panik sprang runt i hagen tills han gjorde illa sig.  

Det är bara ett par månader sen han lämnade oss för att påbörja sin karriär som ridhäst så det känns väldigt sorgligt att hans nya karriär tog slut innan den ens börjat.

Kurtan med sin boll


2013-11-13  Hjärtkontroll

Vi har nu gjort en ultraljudsundersökning av Fun Dancer hjärta. Bortsett från ett litet blåsljud, som 50% av alla hästar har, så verkar hans hjärta vara i bra form, visserligen kan hjärtarytmi komma och gå men veterinären trodde snarare att han utifrån vår beskrivning (eller snarare Darren Williamssons) kan ha problem med mjuka gommen. På hästkliniken i Ultuna har de inte utrustning för att göra effektiva undersökningar på övre luftrören så nästa steg är att vända oss till Hästsjukhuset Solvalla för att utföra en arbetsendoskopi.

Fun Dancer fick en ny frisyr på Ultuna


2013-11-07  Mindre bra

Våra förhoppningar inför starten den 6/11 var inte så höga, motståndet var ganska tufft. Men om sanning ska fram väl till stor del snarare vårt dåliga självförtroende när det gäller att starta hästar i löp som talade. Antagligen skulle vi inte våga hoppas på seger även om vi hade en Secretariat i stallet. Nu gick det väldigt dåligt, Fun Dancer hamnade på distanserad sistaplats och var aldrig med i räkningen.

Vi kan konstatera att FD underpresterade ganska kraftigt i loppet. I starten kom han efter men det tror vi ärlighetens namn inte att han hade någon del i. Men sen var tempot i täten de första 400 metrarna inte högre än 27 sekunder vilket inte var speciellt högt. Med tanke på att FD har sprungit jobb där tempot över 400 meter utan problem legat på dryga 22 sekunder (d.v.s. ganska snabbt) så borde det inte ha varit något som helst problem att hämta upp tappstarten. Det som oroar oss är att han, enligt jockeyn Darren Williamsson, efter ca 1000 meter verkade få andnöd och gav ifrån sig ett gurglande ljud och tappade all kraft. Rent spontant så får det oss undra om FD har problem med mjuka gommen (DDSP) och helt enkelt håller på att kväva sig. Det är inget vi har märkt under träning men kanske upphetsningen under löp, speciellt om han hålls tillbaka eller ligger efter klungan förvärrar problemet, vi kan bara spekulera.

För att undvika att famla i mörkret och undvika spekulativa "smarta" lösningar så ska nu FD undersökas på klinik. Med tanke på hans historia ska först och främst EKG på hjärtat tas men efter det ska luftvägarna kollas upp.

Det råder ingen tvekan för oss att Fun Dancer har betydligt bättre kapacitet än han hittills visat i löp men det är samtidigt något som inte stämmer och det måste vi försöka reda ut.

 

 Fun Dancer i träning


2013-11-04  Start igen den 6/11

Dags för start igen för Fun Dancer. Den här gången går han ut i en handikapp på 2000 meter, rider gör Darren James Williamson. Motståndet ser tufft ut och vi ska väl inte hoppas på för mycket men Fun Dancer verkar vara i fin form.


2013-10-06  Första starten på tre år

I helgen startade vi en häst för första gången sen vintern 2010, att det dessutom var första starten på två och ett halvt år för vår häst Fun Dancer gjorde det extra nervöst. Distansen var 1350 meter vilket kan tyckas vara lite udda då Fun Dancer är mer av en stayer än sprinter. Men vi ville mjukstarta och få reda på hur det stod till med honom, han har dessutom varit förvånande snabb i snabbjobben.

Själva löpet blev väl inte riktigt som vi tänkt oss. Vår "husjockey" Christopher Roberts som var uppsatt som jockey skadade sig och blev ersatt av Shane Karlsson. Fun Dancer fick sen stå både länge och väl i startboxarna innan alla var lastade. Vid starten snubblade han ut ur startboxarna och kom efter, i sanningens namn så gick väl loppet också i alldeles för högt tempo för att han skulle ha en chans till en framskjuten placering.
På den positiva sidan är att FD visade sann kämpaglöd och fortsatte att kämpa ända in i mål, trots att han fick springa i sandsprutet hela vägen.

I skrivande stund är våra planer för den närmsta tiden lite oklara, hittar vi ett bra slätlöp inom snar framtid kanske han startar igen i år. Annars siktar vi på nästa hindersäsong.

 


2013-09-11  Snabbjobb

Av Fun Dancers premiär i hinderlöp blev det intet, vi fick aldrig tag i någon ledig jockey. Nu har vi riktat in oss på start i ett eller flera slätlöp under hösten istället. I helgen fick han gå det första snabbjobbet på dirttrack på mycket länge och det såg mycket positivt ut.


2013-08-11  Godkänd för hinderlöp och anmäld till häcklöpning

Nu är Fun Dancer godkänd för häcklöp och dessutom anmäld till en häcklöpning. Det är 17 anmälda varav 12 får starta och tråkigt nog går det ens inte att få tag på en ledig hinderjockey. Så antagligen kan vi inte ens skicka in en korrekt startanmälan, hoppet står nu till att hitta en engelsk/utländsk jockey.

Som plåster på såren så var Fun Dancers senaste snabbjobb väldigt positivt så vi kanske övergår till att leta slätlöp åt honom istället.


2013-06-11  Hinderträningar

För tillfället jobbar vi eller snarare Fun Dancer hårt med hinderträning och konditionsträning. Fun Dancer ställer till det lite för sig själv genom att alltid ta i till max när han kommer ut på banan så ibland tryter orken. Men han hoppar väldigt bra och med lite erfarenhet i bagaget så kan det bli riktigt bra. Kolla på en film från hinderträningar genom att klicka här.